BONSAİ – 270 CM BOYUNDA
Bonsai Ağacı bir kap içinde büyüyen bodur ağaç ya da çalıdır. Bonsai iki kelimeden oluşmuştur, “bon” tabak ya da tepsi ve “sai” ağaç ya da bitki anlamına gelir. Tam çevirisi “tabak içine dikilen bitki”dir. Yani bonsai, tabak/kap içinde büyüyen, doğadaki büyük formların aynısına benzeyen, minyatür ağaçlardır.
BONSAİ AĞACI BAKIMI HAKKINDA
NEM & SULAMA
Bonsai Ağacı bakımında önemli olan noktalardan biri kesinlikle sulama işlemidir. Bitkinize ne çok su vermelisiniz ne de toprağı çok kuru olmalı.Çok sulamadığınız bitkiniz çürür, susuz kalan bitkiniz kuruyarak ölür. Sulamadan önce Bonsai Ağacınızın toprak nemini parmağınızla kontrol edebilirsiniz. Sulama yapacağınız suyu bir gün önceden hazırlayarak bir gece dinlenmeye bırakabilirsiniz veya kaynamış soğumuş su kullanabilirsiniz. Bu iki durum dışında hazır su da kullanabilirsiniz.
Yaz aylarında sulama yaparken bitkinizin tabağında bir miktar su bırakabilirsiniz, böylece bitki kendi ihtiyacı kadar olan suyu çekecektir. Suyun toprağın her tarafına ulaştığından emin olmalısınız.
Yine yaz ayların da dal ve yapraklarına su püskürtebilirsiniz bu işlemde bitkinizin nemli kalmasını sağlayacaktır.
Bonsai Ağacı ‘nı 12 derecen soğuk yerlerde konumlandırmamalısınız.
IŞIK İHTİYACI
Bonsai bitkileri karanlık ve kapalı ortamları sevmezler. Bitkiniz aydınlık ortama ihtiyaç duyar ancak direk güneş ışığı da almamalıdır. Direk güneş alması bitkinizin yapraklarını yakacaktır. Çok fazla hava akımına maruz kalmamalı yani rüzgar almamalıdır.
TOPRAK & GÜBRE
Bodur ağacınız için organik ve inorganik maddeler içeren bir toprak karışımı hazırlamalısınız. Bu karışım içindeki maddelere örnek verecek olursak Ağaç Kabuğu,Yosun,Torf, Bahçe Toprağı,Kompost,Organik Gübre, Diyatomit,Arcillite,Perlit,Vermiculite,Pumice,Zeolite,İnce Çakıl,Kanuma,Seramis ve “Akadama Toprak” kullanarak bir karışım hazırlayabilirsiniz. Akadama Toprak volkanik kildir.Bu madde Japonya’da yaşlı japon sediri ormanlarının bulunduğu bölgelerden alınarak pişirilmiş sterilize edilmiş bir topraktır. Akadama toprak bonsai ağacı için gerekli su tutumuna ve drenaja sahiptir. Ayrıca akadama toprak içerisinde magnezyum,potasyum,kalsiyum vb. maddeler bulunduğu için sulama işlemi sırasında bitkiniz her defasında gerekli besin takviyesini almış oluyor.
Bunun yanı sıra bitkinize ilkbahar aylarında sıvı besin veya gübrede verebilirsiniz.
SAKSI DEĞİŞİMİ
Estetik açıdan bir sorun olmadıkça Bonsai bitkiniz sürekli aynı saksıda kalmalıdır. Hızlı bir gelişim sergileyen bonsai ağaçlarda toprak değişimi her yıl, yaşlı ve yavaş gelişen ağaçlarda ise 2-3 yıl da bir değişim yapabilirsiniz. Asıl saksı değişimini, bitkiniz mevcut saksıyı kökleri ile doldurduğu zaman yapmalısınız.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.