LEPTOSPERMUM SCOPARİUM – OKYANUS MERSİNİ (MANUKA)
Leptospermum scoparium – Okyanus Mersini, genellikle mānuka, manuka, manuka mersin, Yeni Zelanda çay ağacı, süpürge çay ağacı veya sadece çay ağacı olarak adlandırılır, Myrle ailesi Myrtaceae’de, güneydoğu Avustralya ve Yeni Zelanda’ya özgü çiçekli bitki türüdür.
LEPTOSPERMUM SCOPARİUM – OKYANUS MERSİNİ (MANUKA) BAKIMI HAKKINDA
NEM & SULAMA
Leptospermum scoparium – Okyanus Mersini bitkisinin sulaması biraz özen ve dikkar istemektedir. Köklerinin kurumasına veya saksı drenajın durmasına izin vermemelisiniz. Her iki durumda da bitkiniz birkaç saat içinde ölebilir. Toprak nemini kaybetmeden ve toprak üst tabakası kuruduğu zamanlarda su vermelisiniz. Sulama suyunuzu bir gece önceden hazırlayarak dinlendirebilirsiniz, kaynamış soğumuş su kullanabilirsiniz veyada hazır / arıtılmış su kullanabilirsiniz.
Okyanus Mersini bitkinizin sulama suyu yumuşak olmalıdır. Sert suların (çeşme sularının) içerine sitrik asit de dökelilirsiniz.
Hem ılık hemde soğuk mevsimlerde yüksek neme ihtiyaç duyar. Bu mevsimlerde yapraklarına su fısfıslayabilirsiniz.
Bitkinizin yaz aylarında sıcaklık için özel bir gereksinimi yoktur. Kışın, oldukça serin (4-10 derece) ve parlak bir yerde yeniden düzenlenmelidir.
IŞIK İHTİYACI
Leptospermum Scoparium güneş seven bitkidir. Sıcak aylarda doğrudan güneş almasında bir sakınca yoktur. Ancak toprağı ısınmamalıdır. Toprağın fazla ısınması köklerine zarar verecektir. Güneş seven bir bitki olmasına rağmen yarı gölge alanlarda da dayanıklıdır, gelişim gösterir. Yeterli ışığa sahip olması yeterlidir.
TOPRAK & GÜBRE
Okyanus Mersini bitkinizin toprağı arazi toprağı olmalıdır. Asidik veya hafif asidik olmalıdır.Kendiniz bir toprak karışımı hazırlayacaksanız çim toprağı, turba ve kum gibi maddeleri karıştırabilirsiniz.Aynı zamanda açelya ve orman gülleri için satılan hazır topraklarda uygun olduğu için onları da tercih edebilirsiniz.
Bitkinizin ayda 2 kez yoğun büyüme dönemi vardır. Gübre veya besin vermek için bu aralığı seçebilirsiniz.Gübre veya besini yoğun kullanmamalısınız. Yoğun kullandığınız takdir de bitkinizin kök sistemini yakabilirsiniz.
SAKSI DEĞİŞİMİ
Bitkinizin kökleri saksı altından çıkmaya başladıysa saksı değişimi yapabilirsiniz. Çok büyük saksıya dikmeniz gerekmez, köklerinin sığabildiği bir saksıya almanız yeterlidir.Seçtiğiniz saksısı en fazla 1 – 2 numara büyük olmalıdır. Büyük bir saksıya aldığınız zaman saksınızı, köklerin uzaması gelişmesi için bitkiniz yapraklarından / çiçeklerinden enerji alacaktır. Kökler gelişmeye çalışırken yapraklar ve çiçekleri eski güzelliğini ve sağlığını kaybedebilir.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.